- Ogród Odkryć
Łosoś marynowany w soku z buraka i likierem Wyborowa Polskie Odkrycia Gruszka
Wiosna narobiła wielkich nadziei, ale tak samo jak szybko przyszła, tak samo szybko uciekła. Mimo wszystko w międzyczasie zdążyła zmotywować mnie do stworzenia lekkiej, wiosennej propozycji lunchowej. Tak więc, jeśli póki co wiosny nie znajdziemy na zewnątrz, to przynajmniej przedstawiam gotowy przepis na znalezienie jej talerzu!

Składniki:
1szt. płat z łososia(około 1kg)
40ml wódki Wyborowej o smaku gruszkowym
80ml sok z buraka
40ml wino białe
1szt. koperek
kilka ziaren koledry
300g cukier
300g sól
1szt. pomarańcz
1szt. cytryny
1op twarożek śmietankowy(kremowy)
6szt. szczypiorek
2szt. natka pietruszki
200g siana(do wędzenia)
1szt. kalofior
1szt. romanesko
1szt. brokuł
100ml olej
1 ząbek czasnek
1 chilli
1. Przygotowanie ryby
Usunąć pęsetą ości. Wybrać głębokie naczynie do którego włożyć cześć pokrojonego w plastry pomarańcza i cytryny.
Filet z ryby włożyć do naczynia. Dodać wódkę,wino,ziarna koledry,koperek i sok z buraka.
Zasypać rybę solą i cukrem tak aby zakryć całą rybę.
Ukłożyć resztę pomarańcza i cytryny. Odstawić na 24h do lodówki.
2.Przygotowanie warzyw
Warzywa pokroić na małe różyczki. Zblanszować warzywa na patelni z czoskiem i chilli. Dodać sól i pieprz do smaku.
3.Przygotowanie twarogu wędzonego.
Do dużej metalowej miski włożyć sianko.Twarożek śmietankowy włożyć do małej miseczki.
Ułożyć na sianie miseczkę z twarogiem.
Podpalić sianko i przykryć dużą miskę innym naczyniem tak, aby twarożek rozpoczął proces wędzenia.
Wędzić przez około 20 min.
Do uwędzonego twarogu dodać drobno pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
4. Przygotowanie oliwy szczypiorkowej
Olej podgrzać do 60 stopni. Dodać resztę szczypiorku i natkę pietruszki. Blendować przez kilka minut.
Przelać przez sito z gazą.
