• Ogród Odkryć

Łosoś marynowany w soku z buraka i likierem Wyborowa Polskie Odkrycia Gruszka

Wiosna narobiła wielkich nadziei, ale tak samo jak szybko przyszła, tak samo szybko uciekła. Mimo wszystko w międzyczasie zdążyła zmotywować mnie do stworzenia lekkiej, wiosennej propozycji lunchowej. Tak więc, jeśli póki co wiosny nie znajdziemy na zewnątrz, to przynajmniej przedstawiam gotowy przepis na znalezienie jej talerzu!



Składniki:


1szt. płat z łososia(około 1kg)

40ml wódki Wyborowej o smaku gruszkowym

80ml sok z buraka

40ml wino białe

1szt. koperek

kilka ziaren koledry

300g cukier

300g sól

1szt. pomarańcz

1szt. cytryny

1op twarożek śmietankowy(kremowy)

6szt. szczypiorek

2szt. natka pietruszki

200g siana(do wędzenia)

1szt. kalofior

1szt. romanesko

1szt. brokuł

100ml olej

1 ząbek czasnek

1 chilli


1. Przygotowanie ryby

Usunąć pęsetą ości. Wybrać głębokie naczynie do którego włożyć cześć pokrojonego w plastry pomarańcza i cytryny.

Filet z ryby włożyć do naczynia. Dodać wódkę,wino,ziarna koledry,koperek i sok z buraka.

Zasypać rybę solą i cukrem tak aby zakryć całą rybę.

Ukłożyć resztę pomarańcza i cytryny. Odstawić na 24h do lodówki.


2.Przygotowanie warzyw

Warzywa pokroić na małe różyczki. Zblanszować warzywa na patelni z czoskiem i chilli. Dodać sól i pieprz do smaku.


3.Przygotowanie twarogu wędzonego.

Do dużej metalowej miski włożyć sianko.Twarożek śmietankowy włożyć do małej miseczki.

Ułożyć na sianie miseczkę z twarogiem.

Podpalić sianko i przykryć dużą miskę innym naczyniem tak, aby twarożek rozpoczął proces wędzenia.

Wędzić przez około 20 min.

Do uwędzonego twarogu dodać drobno pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku.


4. Przygotowanie oliwy szczypiorkowej

Olej podgrzać do 60 stopni. Dodać resztę szczypiorku i natkę pietruszki. Blendować przez kilka minut.

Przelać przez sito z gazą.



15 wyświetlenia